Zyra e BE-së mirëpret miratimin e buxhetit të Kosovës

BE-ja ende pa “shumicë të kualifikuar” mbi liberalizimin e vizave për Kosovën – Lajmet e funditTre vjet pasi që Komisioni Evropian (KE) ka rekomanduar liberalizimin e vizave për Kosovën dhe ende nuk ka “shumicë të kualifikuar” – 55 për qind e shteteve që bëjnë 65 për qind të popullsisë së BE-së – të 27 shteteve anëtare për t’i dhënë fund regjimit të vizave për shtetasit kosovarë, sipas burimeve të BE-së në Bruksel.

“Unë mendoj se ende nuk ka shumicë të kualifikuar”, thanë sot burime të BE-së për dtt-net.com, duke konfirmuar atë që Ministri i Brendshëm Kroat Davor Bozinovic kishte thënë në janar të vitit të kaluar për të njëjtën gjë.

“Ne nuk jemi as pranë shumicës së kualifikuar”, kishte thënë Davor Bozinoviç një vit më parë për dtt-net.com, kur u pyet pse Presidenca Kroate nuk po vendoste në agjendën e Këshillit të BE-së propozimin për një debat dhe një votim.

Për shkak se të njëjtat arsye, Presidenca aktuale Portugeze e BE-së, heziton gjithashtu të bëjë ndonjë hap për të përfshirë propozimin në tryezën e Këshillit të BE-së.

KE-ja dhe Parlamenti Evropian (PE) kanë konkluduar se Kosova ka përmbushur të gjitha kriteret që nga korriku 2018.

Franca dhe Holanda janë në mes të disa shteteve anëtare që nuk pajtohen me vlerësimin pozitiv të KE-së për standardet e vizave të Kosovës.

Ambasadorja franceze në Prishtinë, Marie-Christine Butel i tha të hënën TV Klan-it se heqja e regjimit të vizave është sigurisht çështje teknike, por procesi përfundimtar i vendimmarrjes është i një “natyre politike”.

Ambasadori kujtoi se Franca dhe disa vende të tjera kanë vlerësime të ndryshme krahasuar me KE-në. Sipas Parisit, Kosova ende duhet të bëjë më shumë në zbatimin e ligjeve të miratuara për sundimin e ligjit.

“Për këtë arsye Franca beson, së bashku me disa shtete të tjera anëtare, se në këtë fazë të gjitha kushtet e kërkuara ende nuk janë përmbushur. Prandaj, ne mbetemi shumë të vëmendshëm ndaj zhvillimit të shtetit të së drejtës, si dhe forcimit të luftës kundër korrupsionit dhe aktiviteteve të krimit të organizuar në Kosovë, ”tha ajo.

Holanda sot po ashtu tha se nuk pajtohet me vlerësimin e KE-së.

“Raporti i Komisionit në vitin 2018 nuk ishte në pritje. Disa Shtete Anëtare, përfshirë NL, i kërkuan komisionit një raport të ri që tregon se Kosova ka bërë përparim të mjaftueshëm në piketat e RoL (Sundimit të Ligjit), “tha zëdhënësi i Përfaqësimit të Përhershëm të Holandës në BE për dtt-net.com.

Në ndërkohë, KE vazhdon të përsërisë se Kosova ka dhe vazhdon të përmbushë kriteret për liberalizimin e vizave, e cila tregon një përplasje të qartë midis organit ekzekutiv të BE-së dhe vendeve anëtare.

Qytetarët kosovarë janë të vetmit në rajonin e Ballkanit Perëndimor që ende kanë nevojë për viza për të hyrë në zonën Shengen të BE-së për një periudhë tre mujore.

BE ka hequr vizat për Serbi, Maqedoni dhe Mal të Zi në 2009 dhe në Shqipëri dhe Bosnjë dhe Hercegovinë (BiH) në 2010./Zëri