BQE nuk do të ndal paketën e saj stimuluese – Inflacioni do mbesë nën nivelin e parashikuar

BQE nuk do të ndal paketën e saj stimuluese – Inflacioni do mbesë nën nivelin e parashikuar

Banka Qendrore Evropiane zgjodhi të mos sinjalizojë kur mund të fillojë të zvogëlojë programin e saj të stimulimit të epokës pandemike dhe pret që inflacioni të mbetet nën objektiv në të ardhmen e parashikueshme.

“Inflacioni është rritur gjatë muajve të fundit, kryesisht për shkak të efekteve bazë, faktorëve kalimtarë dhe një rritje të çmimeve të energjisë. Ai pritet të rritet më tej në gjysmën e dytë të vitit, përpara se të bjerë ndërsa faktorët e përkohshëm zbehen ”, tha Presidentja e BQE Christine Lagarde në një konferencë shtypi të enjten pas vendimit të normës së rregullt të bankës.

“Parashikimet tona të reja tregojnë për një rritje graduale të presioneve themelore të inflacionit, megjithëse presionet mbeten të zbutura në kontekstin e ngadalësimit ekonomik ende të konsiderueshëm. Inflacioni total pritet të mbetet nën qëllimin tonë gjatë horizontit të parashikimit,” shtoi ajo.

Të dhënat e fundit kanë treguar një tejkalim të inflacionit për zonën me 19 anëtarë që ndan euron, nën objektivin e BQE-së prej afër, por më poshtë, 2%. BQE kishte thënë më parë se priste që çmimet të rriteshin në 2021, por vetëm përkohësisht.

SCAN
Burimi: CNBC

 

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.