Çfarë po ndodh? Për herë të parë pas 5 viteve numri europian i udhëtarëve është në rënie

Çfarë po ndodh? Për herë të parë pas 5 viteve numri europian i udhëtarëve është në rënie

Aeroportet e Europës raportuan rritjen më të ngadaltë të pasagjerëve në pesë vjet në vitin 2019, por një rekord prej 2.43 miliardë udhëtarësh kaluan ende nëpër portat e rajonit, sipas statistikave të “Këshillit Ndërkombëtar të Aeroporteve”.

Institucioni tha se rritja vitin e kaluar u ngadalësua për shkak të rrëshqitjes në tregun jashtë Bashkimit Europian, rënie të trafikut të brendshëm, si dhe falimentimeve të linjave ajrore dhe shtrëngimit të kapaciteteve në tregun e BE.

Thomas Cook, Wow Air dhe Germania ishin ndër transportuesit që do të dilnin në faliment gjatë vitit 2019.

ACI Europe tha se rritja e pasagjerëve u rrit me 3.2 herë në 2019 në 46 vende për të cilat llogariten si brenda rrjetit të aeroporteve evropiane. Ai përfshin vende të tilla si Turqia.

Shkalla e rritjes vitin e kaluar ishte pak më shumë se gjysma e ritmit të 6 herëve të shënuar në vitin 2018, sipas ACI.

Porta më e madhe e Irlandës, Aeroporti i Dublinit, pa 32.9 milion pasagjerë që përdorin objektin vitin e kaluar. Ky ishte një rekord i ri për aeroportin, dhe 4 herë më i lartë se në vitin 2018.

“Gjatë pesë viteve të kaluara, aeroportet e Evropës kanë rritur trafikun e pasagjerëve të tyre për më shumë se 32herë, që do të thotë se ata kanë akomoduar 595 milion pasagjerë shtesë që nga viti 2014”, tha drejtori i përgjithshëm i ACI Europe Olivier Jankovec.

“Por viti 2019 ka qenë një vit i rëndësishëm. Vëllimet ishin ende në rritje, por ngadalësimi ka qenë i dukshëm në kurriz të presioneve mbi ofertën dhe kërkesën” shtoi ai.

Aeroportet në Austri, Estoni, Letoni, Poloni, Hungari, Kroaci, Rumani, Maltë, Luksemburg dhe Portugali u rritën me më shumë se dyfishin e mesatares së BE-së.(Independent)

SCAN

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.