Deficiti i buxhetit të SHBA arrin shifrën rekord prej 3.1 trilionë dollarë

Deficiti i buxhetit të SHBA arrin shifrën rekord prej 3.1 trilionë dollarë

Deficiti i buxhetit të SH.B.A. u rrit me 218 % në një rekord $ 3.1 trilionë në vitin fiskal që përfundoi më 30 shtator për shkak të një rritje masive të shpenzimeve për të ndihmuar ekonominë të përballojë pandeminë e koronavirusit, njoftoi qeveria të Premten.

Ky ishte më shumë se dyfishi i deficitit rekord të mëparshëm prej 1.4 trilion dollarë të goditur në 2009 gjatë krizës financiare globale.

Ndërsa shpenzimet u rritën dhe pranimet e taksave ranë për shkak të mbylljes së gjerë të biznesit, Departamenti i Thesarit tha se borxhi i përgjithshëm i qeverisë amerikane u rrit në 26.9 trilionë dollarë – më i madh se madhësia e ekonomisë e cila u tkurr në tremujorin e dytë në më pak se 20 trilionë dollarë.

Hendeku i buxhetit nën Presidentin Donald Trump tashmë ishte në rritje përpara pandemisë dhe arriti në 1 trilion dollarë këtë vit për herë të parë që nga 2012 pas uljes masive të taksave të kaluar në fund të 2017.

Ekipi i Trump për javë të tëra ka qenë i bllokuar në bisedime me udhëheqësit Demokratë në Kongres për një paketë të re shpëtimi për të ndjekur gati 3 trilionë dollarë burime të vendosura në ditët e para të pandemisë, përfshirë Aktin e Kujdesit të 2.2 trilionë dollarëve.

Zyrtarët tani e pranojnë se do të jetë e vështirë të arrihet një marrëveshje përpara zgjedhjeve presidenciale të 3 nëntorit, ose të merren fondet edhe nëse arrijnë të bien dakord.

SCAN

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.