Fëmijët 4 vjeçarë punojnë në “ferr”, vetëm që ne të kemi mundësinë t’i japim një makinë elektrike

Fëmijët 4 vjeçarë punojnë në “ferr”, vetëm që ne të kemi mundësinë t’i japim një makinë elektrike

Duke kapur një mal me gurë të mëdhenj me duart e tij të zhveshura, djali i rraskapitur bën një pamje të frikshme.

Emri i tij është Dorsen dhe ai është një nga një ushtri fëmijësh, diku vetëm katër vjeç, duke punuar në minierat e gjera të ndotura të Republikës Demokratike të Kongos, ku pluhuri i kuq i kuq djeg sytë, dhe ata rrezikojnë sëmundjen e lëkurës dhe një gjendje vdekjeprurëse e mushkërive. Këtu, për një pagë prej vetëm 8p në ditë, fëmijët janë bërë për të kontrolluar shkëmbinjtë për rrëfenjat e treguara me çokollatë-kafe të kobaltit – përbërësi me çmim thelbësor për bateritë që fuqizojnë makinat elektrike.

Dhe ka frikë se mijëra fëmijë të tjerë do të mund të tërhiqeshin në këtë ekzistencë djallëzore të përditshme – pas premtimit historik të bërë nga Britania për të ndaluar shitjen e makinave të benzinës dhe naftë nga 2040 dhe kalimin në automjete elektrike.

Ai paralajmëron një të ardhme të energjisë së pastër, pa ndotje por – megjithëse nuk mund të ketë dyshime për qëllimet e mira prapa njoftimit të Sekretarit të Mjedisit Michael Gove muajin e kaluar – idealet e tilla nuk nënkuptojnë asgjë për fëmijët e dënuar për një jetë të mjerimit djallëzor në garën për të arritur objektivin e tij.

Dorsen, vetëm tetë, është një nga 40,000 fëmijë që punon çdo ditë në minierat e Republikës Demokratike të Kongos (DRC). Çmimi i tmerrshëm që ata do të paguajnë për ajrin tonë të pastër është shëndeti i prishur dhe një vdekje e mundshme e hershme.

Pothuajse çdo prodhues i madh motorësh që përpiqen të prodhojnë miliona automjete elektrike blen kobaltin e tij nga shteti i varfër i Afrikës qendrore. Është prodhuesi më i madh në botë, me 60 përqind të rezervave të planetit.

Kobalti është minuar nga puna e parregulluar dhe transportohet në Azi, ku prodhuesit e baterive e përdorin atë për t’i bërë produktet e tyre më të lehta, më të gjata dhe të riparueshme.

Kalimi i planifikuar për automjete të energjisë së pastër ka çuar në një rritje të jashtëzakonshme të kërkesës. Ndërsa një bateri smartphone përdor jo më shumë se 10 gram kobalt të rafinuar, një veturë elektrike ka nevojë për 15 kg (33lb).

Askush nuk e di fare se sa fëmijë kanë vdekur kobaltin e minierave në rajonin Katanga në jug-lindje të vendit. Kombet e Bashkuara vlerësojnw 80 në vit, por shumë më shumë vdekje shkojnë të paregjistruara, me trupat e varrosur në rrënojat e tuneleve të shembur. Të tjerët mbijetojnë por me sëmundje kronike që shkatërrojnë jetën e tyre të re. Vajzat e reja deri në dhjetë në miniera i nënshtrohen sulmeve seksuale dhe shumë mbeten shtatzënë.

Prodhuesi i makinave Tesla – udhëheqësi i tregut në automjetet elektrike – planifikon të prodhojë 500,000 makina në vit duke filluar nga viti 2018, dhe do të duhen 7,800 ton kobalt për ta arritur këtë. Shitjet pritet të arrijnë në 4.4 milion deri në vitin 2021.

Por nuk ka një përfundim kaq të lumtur për dhjetëra mijëra fëmijë të mbetur në ferr në tokë që janë minierat e kobaltit të Kongos.(Daily Mail)

SCAN

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.