Featured Image

Kënga e humbur shkodrane për Ali Pashë Tepelenën

Figura magjepsëse dhe hijerëndë e Ali Pashë Tepelenës është studiuar nga shumë romancierë europianë perëndimorë të cilët kanë shprehur vlerësime të merituara për të.

Për të janë kënduar këngë dhe poema nga më të ndryshmet por ndër to spikat dhe një këngë jo edhe aq e njohur për këtë kolos, e krijuar dhe e kënduar nga artisti i madh shkodran Bik Ndoja.

Edhe pse ky këngëtar, që me të drejtë quhet “Bilbili i Shkodrës”, ka kompozuar për figura të mëdha të Veriut të Shqipërisë si: Oso Kuka, Dedë Gjo Luli, Luigj Gurakuqi, ai me të drejtë tregon admirimin e tij për Ali Pashën nëpërmjet këtyre vargjeve:

O të hanën kur topi krisi, amane
Ia dha kalasë anë o për anë, amane
O mbreti pashallarët i nisi, more mbi vezir
Mbi vezir Ali Pashën, amane
Ali Pasha i ngratë
Lufton ditë e natë
Çu ba muhaserë
Bini gegë e bini
Se fishekë tek kini
Bini toskë e gegë
Fishekë ju nap vetë

Njizetekatër pashallarë, amane
O dojn me i hi kalasë përmrendë, amane
Ali Pasha del i parë, o more Ali Pashë
Ali Pashë Tepelena
Ali Pashë Berati
Ç’po luftonte i ati
Ali Pashë tërhalla
Ç’po t’shkëlxhente palla
Bini gegë e bini
Se fishekë tek i kini
Bini toskë e gegë
Fishekë iu nap vetë. / KultPlus.com