Maqedoni: Në kufi kosovarëve do u kërkohet test për koronavirus

Kërkohet heqja e kërkesës për test për COVID-19 mes Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut – Lajmet e funditNdikimi i krizës së pandemisë së koronavirusit ka marrë përmasa të mëdha në nivel global. Kjo krizë ka prekur veprimtarinë e bizneseve dhe njëkohësisht ka ndikim të madh si në aspektin ekonomik ashtu edhe në atë social.

Kështu thotë Oda e Afarizmit të Kosovës, përmes një komunikate për media, ndërsa thekson se nisur nga kjo gjendje, qeveritë e Kosovës dhe të Maqedonisë së Veriut duhet të marrin vendime të cilat do të lehtësojnë lëvizjen e lirë të njerëzve si dhe të mundësojnë rrjedhën e pandalur të shkëmbimit tregtar, gjë e cila ndikon në zhvillimin e ekonomisë rajonale të të dy vendeve.

“Oda e Afarizmit të Kosovës dhe Oda Ekonomike e Maqedonisë Veri-Perëndimore apelojnë deri tek Qeveritë e të dy shteteve që të shfuqizojnë vendimin për PCR test negativ të obligueshëm, në koordinim me ministritë dhe komisionet përkatëse në mënyrë që të mundësohet vazhdimi i bashkëpunimit të pandërprerë rajonal, duke ju përmbajtur të gjitha masave për mbrojtje dhe parandalim të COVID-19”, thuhet në komunikatën e OAK-së.

Duke marrë parasysh lidhjen dhe afërsinë tokësore të Kosovës me Maqedoninë e Veriut, PCR testi negativ i obligueshëm i vendosur për hyrje në të dyja shtetet, sipas OAK-së, po paraqet një barrierë shtesë si për personat fizikë, ashtu edhe për bizneset, “sepse së pari goditet ekonomia e cila pëson humbje të mëdha nga ky vendim”.

“Kosova dhe Maqedonia e Veriut nuk kanë vendosur teste me Shqipërinë dhe si e tillë konsiderojmë që nuk është e nevojshme të vendosen as ndërmjet njëra-tjetrës”, ka përfunduar Oda e Afarizmit të Kosovës. /Zëri