Kultura – gjysmë viti në pritje të buxhetit për rimëkëmbje

Kultura – gjysmë viti në pritje të buxhetit për rimëkëmbje

Dështimi i miratimit të projektligjit për rimëkëmbje ekonomike në lexim të parë në Kuvend ka shtyrë edhe ndihmën e premtuar ndaj komunitetit artistik. Kësisoj, Ministrisë së Kulturës është duke iu zvarritur edhe premtimi i dytë se artistët, sportistët dhe rinia do të ndihmohen me 5 milionë euro shkaku i pandemisë. Një tentim tjetër për ta kaluar këtë projektligj që në Qeveri është miratuar qysh në qershor, është paralajmëruar për sot (e enjte) në seancën plenare që do të hapë punimet e institucionit legjislativ pas pushimeve.

Në anën tjetër, prej marsit komuniteti artistik është duke pritur ndihmën e shtetit. Kriza ka prekur edhe stafin e rregullt të organizatave kulturore. Janë detyruar që të mos vazhdojnë kontrata me disa punonjës. Në Ministrinë e Kulturës vazhdimisht është folur për punë konkrete sa i përket ndihmës së komunitetit artistik. Por ende nuk është finalizuar asgjë. Kërkesat e artistëve vazhdojnë të ngelin të parealizuara. Qysh në pranverë nga Qeveria që udhëhiqej nga kryeministri Albin Kurti qenë premtuar 5 milionët emergjentë, prej të cilit buxhet do të përfitonte edhe kultura. Asokohe edhe ministrja aktuale e Kulturës, Vlora Dumoshi, kishte thënë se janë marrë hapat e duhur që rinia, sporti e kultura të ndihmohen me pesë milion euro nga Pakoja emergjente.