Norma e inflacionit në SHBA tejkalon parashikimin, arrin 8.3% në gusht

Norma e inflacionit në SHBA tejkalon parashikimin, arrin 8.3% në gusht

Norma e inflacionit në Shtetet e Bashkuara për muajin gusht ishte më i lartë se parashikimi prej 8.1 për qind që prisnin ekonomistët.

Në bazë vjetore, inflacioni total arriti në 8.3 për qind, nga 8.5 për qind që u regjistrua në korrik, por ende pranë nivelit më të lartë të katër dekadave ( prej 9.1% në qershor).

Indeksi i çmimeve të konsumit u rrit me 0.1% në bazë mujore në gusht, mbi pritjet e ekonomistëve që parashikonin një rënie prej 0.1 për qind, pasi rënia e kostove të energjisë nuk arriti të kompensojë plotësisht rritjen e shpenzimeve në shërbime dhe kategori të tjera.

Shifrat, të publikuara nga Byroja e Statistikave të Punës, ishin gjithashtu në kontrast me korrikun, kur çmimet nuk u rritën në krahasim me muajin e kaluar.

Duke përjashtuar kategoritë e paqëndrueshme të ushqimit dhe energjisë, të ashtuquajturat çmime bazë u rritën me 0.6% nga korriku në gusht – duke u rritur ndjeshëm nga 0.3% një muaj më parë.

Në 12 muajt që përfundojnë në gusht, çmimet bazë u rritën me 6.3%, nga 5.9% në korrik. Qiratë, shërbimet e kujdesit mjekësor dhe makinat e reja u rritën të gjitha në gusht.

Çmimet bazë zakonisht ofrojnë një lexim më të qartë se ku drejtohen kostot sesa inflacioni i përgjithshëm.

Inflacioni mbetet shumë më i lartë se sa kanë përjetuar ndonjëherë shumë amerikanë dhe po ushtron presion mbi Fed. Banka qendrore pritet të publikojë një tjetër rritje të madhe të normës bazë të interesit javën e ardhshme, e cila do të sjellë kosto më të larta për shumë kredi konsumatore dhe biznesi.

Produktet ushqimore vazhdojnë të rriten me shpejtësi, duke u rritur me 0.7% nga korriku në gusht. Në vitin e kaluar, ato janë rritur me 13.5% – rritja më e madhe 12-mujore që nga viti 1979.

Edhe nëse inflacioni arrin kulmin, ekonomistët presin që mund të duhen edhe dy vjet ose më shumë për t’u rikthyer afër objektivit vjetor prej 2% të Fed. Kostoja e apartamenteve me qira dhe shërbimeve të tjera, si kujdesi shëndetësor, ka të ngjarë të vazhdojë të rritet në muajt në vijim.

Republikanët kanë kërkuar ta bëjnë inflacionin një çështje qendrore në zgjedhjet afatmesme të Kongresit. Ata fajësojnë paketën stimuluese prej 1.9 trilion dollarësh të Presidentit Joe Biden të miratuar vitin e kaluar për pjesën më të madhe të rritjes. Shumë ekonomistë përgjithësisht bien dakord, megjithëse ata gjithashtu thonë se problemet me zinxhirët e furnizimit, pushtimi rus i Ukrainës dhe mungesat në masë të artikujve si gjysmëpërçuesit kanë qenë faktorët kryesorë në rritjen e inflacionit./ Associated Press