Organizata Botërore e Tregtisë: “COVID-19 ka ulur në nivelin më të ulët importet dhe eksportet globale”

Organizata Botërore e Tregtisë: “COVID-19 ka ulur në nivelin më të ulët importet dhe eksportet globale”

Importet dhe eksportet ndërkombëtare kanë rënë në nivelin e tyre më të ulët në katër vite, sipas shifrave të Organizatës Botërore të Tregtisë që zbulojnë dëmin ekonomik të shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.

Paralajmërimi se kishte pak prova të rënies së shpejtë pasi Covid-19 e sjell ekonominë botërore në një ndalje efektive, autoriteti global mbi tregtinë tha se besonte se aktiviteti i importit dhe eksportit do të binte “në mënyrë të jashtëzakonshme” në gjysmën e parë të 2020.

Barometri tremujor i tregtisë së mallrave të OBT-së, i cili ofron informacione në kohë reale mbi trajektoren e tregtisë së mallrave botërore në raport me tendencat e fundit, u zvogëlua në 87.6 në një shkallë, ku gjithçka nën 100 tregon një rënie. Duke sugjeruar një tkurrje të mprehtë në tregtinë botërore që shtrihet në tremujorin e dytë të vitit 2020, leximi ishte vlera më e ulët në rekord që nga fillimi i treguesit në korrik 2016.

Dërgesat e produkteve automobilistike ishin më të dobëtat, për shkak të prishjes së prodhimit të makinave dhe shitjes së automjeteve në ekonomitë kryesore. Po ashtu, pati rënie në transportin e kontejnerëve dhe transportin ajror nëpër bord, pasi kërkesa për mallra të tregtuara zbehet dhe zinxhirët e furnizimit janë ndërprerë nga fabrikat e mbyllura dhe portet që funksionojnë me kapacitet të zvogëluar.

Rënia pason nivele më të dobëta të aktivitetit global vitin e kaluar në mes të luftës tregtare SHBA-Kinë, e shkaktuar nga dy ekonomitë më të mëdha në botë që vendosin tarifa ndëshkuese tregtare për importet.

SCAN

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.