Pas raportimit për sulm seksual ndaj një nxënëse në Prishtinë, nesër protestohet para Ministrisë së Arsimit

Pas raportimit për sulm seksual ndaj një nxënëse në Prishtinë, nesër protestohet para Ministrisë së Arsimit

Kolektivi për Mendim dhe Veprim Feminist, nesër (17 maj 2021), duke filluar nga ora 12:00 do të mbajë protestë pranë Ministrisë së Ministrisë së Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, shkruan KultPlus.

Në njoftimin e bërë nga ky kolektiv theksohet se po protestohet kundrejt neglizhimit të sigurisë së vajzave dhe mungesën e politikave të mirëfillta të edukimit, të cilat janë duke e mirëmbajtur patriarkalitetin i cili po rezulton të jetë i dhunshëm për vajzat brenda dhe jashtë institucioneve shkollore.

Protesta e nesërme do të ketë tre kërkesa kryesore që përfshijnë; futjen e edukatës seksuale në shkolla, ambientet e sigurta për nxënëset/it dhe punësimiin e punëtoreve/ëv socialë dhe psikologeve/ëve në të gjitha shkollat.

Më poshtë mund të lexoni njoftimin e tyre të plotë:

Gjeni më poshtë thirrjen e plotë:

Dje, në shkollën “Faik Konica” u bë publik rasti i një sulmi seksual ndaj një nxënëse në klasën e parë nga tre nxënës të klasës së shtatë. Ky rast, i cili nuk mund të lexohet si rast i izoluar, është duke e shpërfaqur edhe një herë, në mënyrë të frikshme realitetin e vajzave.

Vajzat janë duke u ballafaquar me dhunë e abuzim seksual në shkolla, pikërisht për shkak të dështimit shoqëror e institucional për ta trajtuar dhunën ndaj vajzave e grave si problem serioz dhe shqetësim për sigurinë publike.

Andaj, nesër, në ora 12:00, mblidhemi pranë Ministrisë së Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, për të protestuar kundrejt neglizhimit të sigurisë së vajzave dhe mungesën e politikave të mirëfillta të edukimit, të cilat janë duke e mirëmbajtur patriarkalitetin i cili po rezulton të jetë i dhunshëm për vajzat brenda dhe jashtë institucioneve shkollore.

Protesta do t’i ketë tri kërkesa kryesore:

1. Futja e edukatës seksuale në shkolla;

2. Ambiente të sigurta për nxënëset/it;

3. Punësimi i punëtoreve/ëv socialë dhe psikologeve/ëve në të gjitha shkollat.

Protestueset/it duhet t’i respektojnë udhëzimet e IKShPK-së dhe Ministrisë së Shëndetësisë për frenimin e përhapjes së COVID – 19 duke u pajisur me maska dhe mbajtur distancimin fizik./ KultPlus.com