Pastrimi i parave në fokus të Europës – KE kërkon ngritjen e një agjencie të re

Pastrimi i parave në fokus të Europës – KE kërkon ngritjen e një agjencie të re

Brukseli dëshiron të krijojë një agjenci të re për të goditur pastrimin e parave. Komisioni Evropian ka paraqitur propozimet pas një serie skandalesh, përfshirë skandalin e Danske Bank prej 200 miliardë eurosh në 2017.

Krijimi i Autoritetit Kundër Pastrimit të Parave (AMLA) ka për qëllim forcimin e rregullave rreth pastrimit të parave, si dhe kundërveprimin e financimit të terrorizmit.

“Pas historisë së parave të pista janë krime të tmerrshme për qytetarët, brenda shoqërisë, familjeve dhe komuniteteve,” tha Mairead McGuinness, komisioneri i BE për stabilitetin financiar, shërbimet financiare dhe Unionin e Tregjeve të Kapitalit.

“Dhe, për këtë arsye, trajtimi i pastrimit të parave është trajtimi i krimit në zemrën e tij. Në thelb, ne kemi parë se ku janë boshllëqet në kornizën tonë rregullatore dhe kemi thënë: mjaft më.”

Agjencia e re do të projektohet për të mbikëqyrur aktivitetet financiare ndërkufitare dhe të ketë fuqinë për të vendosur gjoba. Do të kishte gjithashtu mbikëqyrje të kriptovalutave dhe do të vendoset një kufi i ri për pagesa parash në 10,000 € për të kufizuar arritjen e bandave kriminale.

Grupi Evropian i Kursimeve dhe Bankave me Pakicë (ESBG) ka mirëpritur masat e njoftuara, duke thënë se shpreson që ato të forcojnë luftën kundër krimit financiar.

“Mbikëqyrja e qëndrueshme dhe e integruar në të gjithë BE-në dhe qasja e bazuar në rrezik e rregulloreve të reja janë hapa në drejtimin e duhur”, tha Joseph Delhaye, kryetar i komitetit ligjor dhe të shitjes me pakicë të ESBG.

“Anëtarët e ESBG janë plotësisht të përkushtuar për të vazhduar luftën kundër pastrimit të parave dhe besojnë se një rregullore e qartë dhe praktike do të jetë thelbësore për t’i bërë këto përpjekje më efektive.”

Sipas Europol, transaksionet e dyshimta janë të përfshira në rreth 1% të aktivitetit ekonomik të BE-së.

Qëllimi është që AMLA të funksionojë deri në vitin 2024, por, së pari, do të duhet të marrë aprovimin nga Parlamenti Evropian dhe qeveritë kombëtare. Një vendim se ku do të vendoset organi i ri është ende për t’u marrë.

SCAN

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.