Rregullat e arta të jetës nga Jeanne Louise Calmet, gruas e cila ka jetuar 122 vjet

Rregullat e arta të jetës nga Jeanne Louise Calmet, gruas e cila ka jetuar 122 vjet

Njihuni me zonjën Jeanne Louise Calment, e cila kishte jetëgjatësinë më të gjatë njerëzore të konfirmuar: 122 vjet, 164 ditë.

Me sa duket, fati e aprovoi fuqimisht mënyrën se si ajo e jetoi jetën e saj.

Ajo lindi në Arles, Francë, më 21 shkurt 1875. Kulla Eiffel u ndërtua kur ajo ishte 14 vjeç. Ishte në këtë kohë ajo u takua me Vincent van Gogh. “Ai ishte i ndyrë, i veshur keq dhe i papëlqyeshëm,” kujton ajo në një intervistë të dhënë në 1988.

Kur ishte 85 vjeç, ajo mori skermë dhe nisi të vozisë biçikletën  kur arriti moshën 100 vjeçare.

Në moshën 114 vjeç, ajo luajti në një film për jetën e saj, në moshën 115 vjeç ajo bëri një operacion në ijë, dhe në moshën 117 vjeç ajo hoqi dorë nga pirja e duhanit, pasi kishte filluar në moshën 21 vjeç në 1896.

Ajo nuk e hoqi dorë atë për arsye shëndetësore; arsyeja e saj ishte se nuk i pëlqente të kërkonte nga dikush ta ndihmonte të ndizte një cigare sapo ajo ishte gati e verbër.

Në vitin 1965, Jeanne ishte 90 vjeç dhe nuk kishte trashëgimtarë. Ajo nënshkroi një marrëveshje për t’i shitur apartamentin e saj një avokati 47-vjeçar të quajtur André-François Raffray. Ai pranoi t’i paguante asaj një shumë mujore prej 2,500 franga me kushtin që ai do të trashëgonte apartamentin e saj pasi ajo të vdiste. Sidoqoftë, Raffray jo vetëm që përfundoi duke paguar Jeanne për 30 vjet, por më pas vdiq para se ajo të bënte në moshën 77. E veja e tij ishte e detyruar ligjërisht të vazhdonte të paguante Zonjën Calment deri në fund të ditëve të saj.

Jeanne ruajti aftësi të mprehta mendore. Kur ajo u pyet në ditëlindjen e saj të 120-të se çfarë të ardhmeje priste të kishte. Përgjigja e saj, “Një shumë e shkurtër”.

Këtu janë Rregullat e Jetës nga Jeanne Louise Calment:

“Unë jam e dashuruar me verën.”

“Të gjitha foshnjat janë të bukura”.

“Unë mendoj se do të vdes nga e qeshura”.

“Unë jam harruar nga Zoti ynë i Mirë”.

“Unë kam vetëm një rrudhë dhe jam ulur mbi të”.

“Unë kurrë nuk mbaj bojë për vetulla; unë qesh derisa të qaj shpesh”.

“Nëse nuk mund të ndryshoni diçka, mos u shqetësoni për këtë”.

“Gjithmonë mbaje buzëqeshjen. Kështu e shpjegoj jetën time të gjatë”.

“Shoh keq, dëgjoj keq dhe ndihem keq, por gjithçka është në rregull”.

“Unë kam një dëshirë të madhe për të jetuar dhe një oreks të madh, veçanërisht për ëmbëlsirat”.

“Unë kam këmbë prej hekuri, por të them të drejtën, ata kanë filluar të ndryshken dhe të mbërthehen pak”.

“Kam marrë kënaqësi kur kam mundur. Kam vepruar qartë dhe moralisht dhe pa keqardhje. Jam shumë me fat”.

“Të jesh i ri është një gjendje mendore, nuk varet nga trupi i dikujt. Unë në fakt jam ende një vajzë e re, thjesht nuk jam dukur aq mirë për 70 vitet e fundit “.

Në fund të një interviste, gazetari tha: “Zonjë, shpresoj të takohemi përsëri diku vitin tjetër”. Për të cilën Jeanne u përgjigj, “Pse jo? Ju nuk jeni aq i vjetër; e unë do të jeni akoma këtu”!/ KultPlus.com