Rumunët shqetësohen për inflacionin, krizën e energjisë

Rumunët shqetësohen për inflacionin, krizën e energjisë

73% e rumunëve presin një krizë të konsiderueshme ekonomike në periudhën e ardhshme, tregoi një sondazh nga Avangarde.

Një total prej 50% e të anketuarve janë të shqetësuar për inflacionin, 17% për krizën energjetike të provokuar nga Rusia, 15% për një krizë ushqimore dhe 10% për një rritje të vlerës së kësteve bankare, tregoi sondazhi.

Nga të anketuarit, 67% thanë se e ulën konsumin për shkak të inflacionit, me më pak blerje ushqimore (21%), mallra shtëpiake (18%) dhe veshje (14%).

Ndër ata që përdorin ngrohje me gaz, 36% thanë se po mendojnë të investojnë në sisteme alternative të ngrohjes, nga frika e rritjes së faturave të gazit, ndërsa 68% e të anketuarve thanë se investuan ose do të investonin në uljen e konsumit të përgjithshëm të energjisë elektrike – duke përdorur pajisje më efikase, llamba LED, dhe duke i ndezur më pak dritat në shtëpi.

Në të njëjtën kohë, 38% presin që Rusia të ndërpresë plotësisht furnizimin me gaz në Europë këtë dimër, ndërsa 26% nuk ​​presin që kjo të ndodhë.

Një total prej 39% e të anketuarve besojnë se rezervat e Rumanisë do ta ndihmojnë vendin të shmangë një krizë energjetike këtë dimër, ndërsa 26% nuk ​​janë të bindur për këtë.

Për më tepër, 32% presin që çmimet e pronave të rriten, ndërsa 28% besojnë se ato nuk do të ndryshojnë.