Sa duhet të shqetësohemi për variantin indian të Covid-19?

Sa duhet të shqetësohemi për variantin indian të Covid-19?

Përhapja e shpejtë e virusit Covid e njohur tani si varianti indian mund ta detyrojë qeverinë të shtyjë heqjen e bllokimit përfundimtar muajin tjetër. Profesori Adam Finn i Universitetit të Bristolit flet për rreziqet me të cilat përballet Britania.

Sa duhet të shqetësohemi për këtë variant?

Aftësia e vaksinave për të kufizuar transmetimin është në rregull, por jo fantastike që do të thotë se një organizëm shumë më infektiv mund të përhapet me shpejtësi, pavarësisht niveleve të larta të imunizimit që kemi arritur. Pra, është një shqetësim i mundshëm.

Më shumë se gjysma e popullatës në Mbretërinë e Bashkuar ka marrë të paktën një dozë vaksine. Pse ekziston ende rreziku që mijëra njerëz të shtrohen në spital nga një variant i ri?

Ende ka një numër të madh njerëzish në familje dhe komunitete që nuk janë imunizuar shumë mirë. Përveç kësaj, shumë njerëz kanë pasur vetëm një dozë dhe, natyrisht, vaksinat nuk janë perfekte. Ju prapë mund të sëmureni dhe të vdisni edhe nëse jeni të imunizuar.

Kur shtoni këta faktorë, mund të përfundoni me një valë të shumë shtrimeve në spital megjithëse sigurisht shpresoj se nuk do të jetë aq keq sa ishte në janar. Nga ana tjetër, mijëra raste të reja janë ende diçka që ju nuk dëshironi ta shihni.

SCAN
Burimi: The Guardian

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.