Shuhet albanologu Eric Pratt Hamp

Shuhet albanologu Eric Pratt Hamp

Albanologjia ka humbur njërin prej studiuesve të saj të zellshëm. Albanologu Eric Pratt Hamp ka vdekur në moshën 99-vjeçare.

Hamp u lind në nëntor 1920 në Londër, ndërsa nga 1925 jetonte dhe vepronte në SHBA. Pas studimeve të rregullta dhe doktorale në Harvard, kohën më të madhe punoi në Universitetin e Chicagos, ku e përfundoi punën si profesor emeritus, raporton Koha Ditore.

Gjuhëtar me renome ndërkombëtare, studiues nga më të shquarit në fushën e gjuhësisë krahasimtare-historike, indoeuropeist, ballkanolog, keltolog, romanist-rumanist, armenist, sllavist, gjithsesi albanolog me kontakte shumë të hershme me botën shqiptare në Kosovë, në Malin e Zi, në Maqedoni, me botën arbëreshe në Itali dhe me botën arbërore në Greqi, me studiuesit dhe intelektualët e shquar në diasporë, pas viteve ’90 dhe në Shqipëri, me lidhje të forta të miqësisë intelektuale gjithandej nëpër Ballkan e në botë.

Eric Pratt Hamp ishte zgjedhur anëtar i jashtëm i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës qysh nga vitet ’90, anëtar nderi i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë më vonë.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.