Si Kuba mund të bëhet shteti më i vogël në botë me vaksinën e vet anti-Covid?

Si Kuba mund të bëhet shteti më i vogël në botë me vaksinën e vet anti-Covid?

E goditur nga tronditja e dyfishtë e sanksioneve të SHBA dhe një pandemi, Kuba po kalon krizën e saj më të rëndë ekonomike që nga shembja e Bashkimit Sovjetik. Raftet e farmacive janë bosh. Njerëzit bëjnë radhë për orë të tëra për të blerë bukë.

E megjithatë ky ishull nën rrethim mund të bëhet vendi më i vogël në botë për të zhvilluar vaksinat e veta të koronavirusit. Nga 27 vaksinat e koronavirusit në fazën e fundit të testimit në të gjithë botën, dy janë Kubane.

“Për të pasur sovranitetin tonë na duhen vaksinat tona”, tha Dr Vicente Vérez, drejtori i Institutit Finlay, i cili ka zhvilluar Sovereign 2, më të përparuarin nga pesë kandidatët e vaksinave të vendit. “Në nëntë muaj kemi kaluar nga një ide në një vaksinë në fazat e treta të provave klinike.”

Rreth 44,000 vullnetarë në Havana aktualisht po marrin pjesë në provat e fazës tre për Sovranin 2. Një numër i ngjashëm në qytetin lindor të Santiago janë vullnetarë për fazën tre për Abdala, një vaksinë e quajtur pas një poezie nga José Martí, “heroi kombëtar” zyrtar i ishullit .

Drejtimi krahas studimeve klinike është një “studim ndërhyrës” në të cilin 150,000 punonjës shëndetësorë në Havana tani po vaksinohen.

D.B – SCAN
Burimi: The Guardian

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.