Studimi: Njerëzit nuk do të jenë në gjendje të kontrollojnë superinteligjencën artificiale

Studimi: Njerëzit nuk do të jenë në gjendje të kontrollojnë superinteligjencën artificiale

Mund të mos jetë teorikisht e mundur të parashikohen veprimet e inteligjencës artificiale, sipas studiuesve nga Instituti Max-Planck për Njerëzit dhe Makineritë.

“Një makineri super inteligjente që kontrollon botën tingëllon si trillim shkencor,” tha Manuel Cebrian, bashkëautor i studimit dhe udhëheqës i grupit kërkimor. “Por tashmë ka makineri që kryejnë detyra të caktuara të rëndësishme në mënyrë të pavarur pa programuesit e kuptuar plotësisht se si e kanë mësuar atë.”

Shoqëria jonë po shkon gjithnjë e më shumë drejt një mbështetjeje në inteligjencën artificiale-nga intervistat interaktive të punës të drejtuara nga AI tek krijimi i muzikës dhe madje edhe memeve, AI tashmë është shumë pjesë e jetës së përditshme.

Sipas studimit të grupit kërkimor, të botuar në Journal of Artificial Intelligence Research, për të parashikuar veprimet e AI -së, do të duhej të bëhej një simulim i asaj superinteligjence të saktë.

Pyetja nëse mund të përmbahet një super inteligjencë nuk është e re.

Manuel Alfonseca, bashkëautor i studimit dhe udhëheqës i grupit kërkimor në Qendrën për Njerëz dhe Makineri të Institutit Max-Planck tha se të gjitha përqendrohen rreth “algoritmeve të kontrollit” që nuk janë të ndryshëm nga Ligji i Parë i Robotikës i Asimov, sipas IEEE.

Në 1942, shkrimtari i trillimeve shkencore Isaac Asimov parashtroi Tre Ligjet e Robotikës në tregimin e tij të shkurtër “Roundound” si pjesë e serisë “Unë, Robot”.

Sipas Asimov, një robot nuk mund të dëmtojë një person ose t’i lejojë ata të dëmtohen, ai duhej t’u bindej urdhrave nëse urdhrat e tillë nuk binin ndesh me ligjin e parë, dhe ata duhej të mbroheshin, me kusht që kjo të mos binte ndesh me të parin ose ligji i dyte.

Shkencëtarët hulumtuan dy mënyra të ndryshme për të kontrolluar inteligjencën artificiale, e para ishte kufizimi i qasjes së një AI në internet.

Ekipi gjithashtu eksploroi “problemin e ndalimit” të Alan Turing, duke arritur në përfundimin se një “algoritëm i përmbajtjes” për të simuluar sjelljen e AI ku algoritmi do të “ndalonte” AI nëse do të dëmtonte njerëzit, thjesht do të ishte i parealizueshëm.

Problemi i ndalimit të Alan Turing eksploron nëse një program mund të ndalet me algoritme kontrolli ose do të vazhdojë të funksionojë pafundësisht.

Një makinerie i bëhen pyetje të ndryshme për të parë nëse arrin përfundime, apo bie në kurth në një cikëli vicioz.

SCAN

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.