YouTube Premium po rritet në popullaritet por ende larg rivalëve

YouTube, shumica e raportimeve për të drejtën e autorit zgjidhen në favor të ngarkuesit

YouTube po hedh më shumë dritë mbi çështjen e pretendimeve për të drejtën e autorit. Shërbimi ka publikuar raportin e tij të parë të transparencës së të drejtave të autorit dhe vëren se nga më shumë se 729 milionë pretendime të bëra në gjysmën e parë të vitit, ai gjykoi më shumë se 2.2 milionë cështje. Rreth 60% e pretendimeve të diskutueshme u zgjidhën në favor të ngarkuesit, ndërsa pak më pak se 1.5 milion në favor të pretenduesit.

Mbi 99%(722.7 milionë) e të gjitha pretendimeve për të drejtën e autorit midis janarit dhe qershorit u shfaqën përmes ID-së së përmbajtjes, e cila monitoron automatikisht YouTube për çështje të mundshme të së drejtës së autorit. Vetëm 0.5 %e tyre u kontestuan.

Pretendime të tjera për të drejtën e autorit u dorëzuan nëpërmjet formularëve të internetit dhe veglës “Përputhja e të drejtave të autorit”. YouTube thotë se pretendimet që janë paraqitur manualisht kanë dy herë më shumë gjasa të kundërshtohen sesa ato të automatizuara. Kjo tregon se krijuesit janë ndoshta më ngurrues për të apeluar pretendimet për ID-në e përmbajtjes, edhe pse shumica e mosmarrëveshjeve zgjidhen në favor të tyre.

Zotëruesit e të drejtave të autorit mund të zgjedhin të fshijnë një video që mendohet se shkel të drejtat e tyre, të gjurmojnë statistikat e shikueshmërisë dhe të marrin të ardhura që ajo gjeneron. Në fillim të këtij viti, YouTube filloi t’u ofronte krijuesve një mënyrë për të kontrolluar shkeljet e mundshme të të drejtave të autorit kur ngarkojnë një video. Platforma u ofron krijuesve një mënyrë për të hequr pjesët e një videoje që shkaktojnë probleme.

YouTubers kanë kritikuar prej kohësh se si platforma trajton pretendimet për të drejtën e autorit, siç vëren The Verge. Ata mund të humbasin para ose madje të përballen me ndalimin e kanalit të tyre si rezultat i pretendimeve, shumë prej të cilave janë dukshëm të pasakta. Ndërsa raporti ofron më shumë informacion se sa i madh janë pretendimet për të drejtën e autorit, YouTube pranon se “asnjë sistem nuk është i përsosur” dhe se “është e pamundur që teknologjia të marrë parasysh konsiderata komplekse ligjore, si përdorimi i drejtë ose trajtimi i drejtë”. /PCWorld Albanian