Zbulohet një meteorit i rrallë në Antarktidë

Zbulohet një meteorit i rrallë në Antarktidë

Një ekip ndërkombëtar studiuesish kanë zbuluar pesë meteorë të rinj në Antarktidë, duke përfshirë një nga më të mëdhenjtë të gjetur ndonjëherë në kontinent. Meteori i rrallë është sa një pjepër por peshon 7.7 kilogramë dhe është dërguar në Institutin Mbretëror të Shkencave të Natyrës në Bruksel.

Maria Valdes, një shkencëtare hulumtuese në Muzeun Field të Historisë Natyrore të Çikagos dhe Universitetin e Çikagos, e cila ishte pjesë e ekipit ndërkombëtar të ekspeditës, ka mbajtur disa nga materialet për analizën e saj. Zona e fokusit të Valdes është kozmokimia.

Kjo “gjerësisht do të thotë se ne përdorim meteoritët për të studiuar origjinën dhe evolucionin e sistemit diellor përmes metodave kimike”, tha ajo për CNN. Ajo do të marrë mostrat dhe do të përdorë acide të forta për t’i tretur ato përpara se të përdorë procesin kimia e kalibruar për të izoluar elementët që përbëjnë shkëmbin.

“Më pas mund të filloj të mendoj për origjinën e këtij shkëmbi, si evoluoi me kalimin e kohës, nga cili lloj trupi prind erdhi dhe ku në sistemin diellor u formua ai trup prind,” tha Valdes. “Këto janë pyetjet e mëdha që ne përpiqemi t’i adresojmë.“/abcnews.al/ KultPlus.com